|
Knud den Hellige, Knud 4., Knud Svendsen (cirka 1043-1086) var en dansk konge der blev valgt efter sin bror i 1080 hvorefter han blev gift med Adele af Flandern, og blev dræbt i Sankt Albani Kirke i Odense efter èt bondeoprør i Vendsyssel.
Knud ønskede at genetablere Knud 1. den Stores imperium, men det faldt ikke i stormændenes smag i det nordjyske. Han ønskede et enevældigt kongedømme og tiende til kongen.
På sin færd gennem Danmark havde han haft held til at undertrykke flere landsting. Men det ville vendelboerne ikke høre tale om. Kongen blev afsat af landstinget og jaget til Aggersborg ved Limfjorden.
Knud var taget til Vendsyssel og og gæstede kongsgården Børglum. Her gjorde vendelboerne oprør, og Knud måtte flygte fra kongsgården til biskop Henriks gård Biskopstorp i Bejstrup, mens hans mænd blev i Aggersborg.
Biskop Henrik red oprørerne i møde for at mægle, men blev modtaget med raseri. Da han kom sprængende tilbage, flygtede kongen over Limfjorden og videre til Viborg.
Vendelboerne hærgede nu Aggersborg og kongsgårdene i hele Jylland. Knud, der var endt i Slesvig, måtte ty til kongsgården i Odense. Lederen af oprøret, Piper, kom til kongsgården og beroligede kongen med list, men forsøgte at overrumple ham. Det lykkedes dog Knud med sin bror Bendikt og sine vederlagsmænd at slippe ind i Sankt Albani Kirke, hvor han troede sig sikker. Men Piper og hans folk prøvede at brænde kirken, der var af træ. Da det ikke lykkedes, dræbte de Benedikt og 17 hirdsmænd og derefter Knud, som knælede ved alteret.
Det var den 10. juli 1086 i Sankt Albaniu Kirke
Han havde søgt asyl, men det blev ikke respekteret. Piper døde også af sine sår. Hirdmændenes navne var Asmund, Blakke, Sven, Agge, Thurgot, Bernhard, Gudmer, Æskil, Toke, Palne, Atte, Sune, Rosten, Milo, Radulf, en annen Thurgot og Vilgrip. Blandt kongens følge undslap kun hans halvbror Erik Ejegod.
Knýtlingesaga har en lidt anden beretning om mordet end Ælnoth. Den er ganske vist nedskrevet længe efter begivenheden, men den skal i modsætning til Ælnoths ikke danne grundlag for Knuds kanonisering og kan være korrekt. Ifølge Knytlingesaga blev Knud først ramt af en sten, som blev kastet ind gennem et vindue. Han blev ramt på øjenbrynet og blødte stærkt. Eyvind Bifra kom våbenløs ind i kirken for at forhandle fred med kongen. Benedikt vil ikke lade ham slippe forbi, før Knud gav ham ordre til det. Eyvind hilste kongen og lod kappen glide tilbage fra skulderen, han havde et blotlagt sværd under klæderne.
Med det gennemborede han kongen. Knud døde på stedet. Benedikt huggede Eyvind i to stykker, da han forsøgte at flygte ud ad et vindue. Overkroppen faldt ud af vinduet, underkroppen ind i kirken. Knud blev begravet i Odense Sct. Knuds Domkirke, som han selv havde ladet bygge.
Kørselsretning
Fra Børglum køres der ad Tidselbakvej. Forenden af vejen drejes der til venstre af Christiansdalsvej, hvor der kan parkeres ved den smukke Herregård Christiansdal. Herfra vil man i nordlig retning kunne se Mindesmærket/Stelen for Knud den Hellige. |
|