Løkken-Tornby
25,5 kilometer
|
Navnet Tornby.
I 1419 Thornby, torn, thorn, byen med tjørnebuskene, sikkert havtorn, som findes i området i store mængder.
Den ældste historie
Synlige minder fra stenalderen er Tornby-dyssen. En godt 4000 år gammel stendysse, der ligger i Nørre Tornby lidt syd for Tornby Gl. Købmandsgård.
Syd for Tornby findes en stor langdysse på præstegårdens mark.
Et gammelt sagn sagde, at der fandtes guld i en kongegrav på toppen af Tornby Bjerg. Og i 2015-17 blev der endelig fundet guld på bjerget, nemlig 2 guldringe og en dragtnål, der har ligget i en fyrstegrav fra ca. 200 ef. Kr. Den var dog ikke på toppen af bjerget, men mod syd-øst, ved Hvirrekær.
Sandflugt og Tornby Klitplantage.
Især i 1600-tallet var Tornby Sogn meget plaget af sandflugter og flere gårde og bebyggelser lå øde. I 1660 var der således kun 206 personer her. Først med plantningen af Tornby Klitplantage, der begyndte i 1910, blev der sat en stopper for sandflugten. Tornby Læplantnings-selskab blev i 1922 ydermere oprettet, som det første af sin art i landet.
Nørre Tornby og Sønder Tornby
Tornbys lokalhistoriker, lærer P. Christensen (1885-1974) skriver i sine beretninger om ”De nørre og de søndre kå’l”. Jordene i sognet er nemlig vidt forskellige i den nordlige og den sydlige del af sognet, og det har også haft betydning for livsvilkårene: I Sønder Tornby var jorden mere frugtbar, og der var bøndergårdene. Af større gårde var der Kærsgaard Hovedgård, Ejstrup Hovedgård og Vadsagergård. De sandede jorder i Nørre Tornby gav derimod ringe udbytte og svære levevilkår.
Skudehandel og redningsvæsen
I Nørre Tornby betød havet meget for befolkningen. Herfra foregik der handel med især Norge, den såkaldte skudehandel. Tornby Købmandsgårds stifter, Søren Jensen og hans sønner var nogle af de største aktører i skudehandelen, der kulminerede sidst i 1800-tallet. Tornby Gl. Købmandsgård eksisterer stadig, og den fortæller en del om Tornbys og skudehandelens historie. I laden findes udstillinger, og i stuehuset er der købmandshandel, kaffestue, og lokalhistorisk arkiv.
Trafikken på havet i dårligt vejr, gjorde det også nødvendigt med et redningsvæsen, og Nr. Tornby Redningsvæsen blev oprettet i 1852. At være redningsmand var for mange tornbyboere et farefyldt arbejde. Flere redningsfolk mistede livet under redningsaktioner ved skibsforlis.
”Landsbyen Tornby”
I slutningen af 1800-tallet begyndte udviklingen at gå i retning af en samlet landsby og andelsbevægelsen kom hertil. Tornby Forsamlingshus blev dannet i 1894 og fungerer stadig som samlingspunkt i byen. Tornby Andelsmejeri blev oprettet i 1904 og først nedlagt i 1978. Tornby Brugsforening blev bygget 1906, og den er i dag som Dagli’Brugsen en vigtig del af livsnerven i Tornby.
Jernbanen til Hirtshals blev bygget i 1925 og kom til at gå igennem Tornby. I dag er den en del af Nordjyske Jernbaner og der er mange daglige afgange mod Hirtshals og Hjørring og videre ud i landet.
I 1900 tallet kom der også flere håndværkere og forretninger til: Der var 2 møller, smedje, cykelforretning, bager, skrædder, skomager, handel med pelsdyrartikler, købmænd m.fl.
I dag er der udover Brugsen, håndværkere og kunsthåndværkere et par større virksomheder: Dansand med artikler til kirkegårde og Scanvogn, der producerer skurvogne. I den nordligste ende af sognet ligger Lilleheden limtræsfabrik.
Hvis du vil vide mere om Tornby, så er der flere oplysninger på byens hjemmeside Tornby.dk
|
|