|
I starten af 1800-tallet blev transport af redningsbåden brugt heste, som man rekvirerede hos private hesteejere. Hesteejerne var forpligtet til at stille heste til rådighed ved redningsaktioner, men ikke ved øvelser. I 1870 blev der indført kontrakter til at regulere aftalerne mellem redningsvæsenet og hesteejerne. Det var tungt arhejde for hestene at trække transporvognen med redningsbåd, der samlet vejede omkring 1.500 kg. På vejene i Løkken kunne 2-3 par heste klare arbejdet, men skulle man ud i mere uvejsomt terræn, var det nødvendigt at spænde op til 5 par heste for.
Når der var strandinger gjaldt det om at få redningsbåden så hurtigt som muligt ud til det strandede skib, og her spillede vejforholdene og geografien en stor rolle. Syd for Løkken var vejforholdene de første mange år et problem, og nord for begrænsede kystskrænten adgangen til stranden. Ved selve Løkken by var der ikke de store problemer. Da det første redningshus blev bygget i begyndelesen af 1850'erne, anlagde kommunen en direkte kørevej til stranden. De senere redningshuse blev placeret, så der var kort afstand og direkte kørevej til stranden. Det forsinkende element var her, hvis det tog tid at få fat i hestene.
Mod syd gik redningsstationens distrikt til syd for Grønhøj. Her gik landevejen fra gammel tid på stranden, og den blev jo ufremkommelig, når havet i stormvejr stod helt op til klitfoden. Der var ikke vejforbindelse over de lave områder syd for Løkken (Aasendrup Kær, Ingstrup Klit) inde i land. I 1840'erne blev der anlagt en mindre vej fra stranden syd for Nybæk til Trudslev, men den fjernede sig fra stranden i stedet for at følge den, og den løste ikke problemet med passage af Nybæk. Først da den nye landevej blev anlagt 1871-1877, blev der åbnet for adgang inde fra land til stranden syd for Nybæk. Problemet blev først rigtig løst med anlæg af Redningsvejen omkr. 1900.
Mod nord gik distriktet til nord for Nr. Lyngby. Her var den nye landevej til Hjørring med bro over Furreby Bæk anlagt, da redningstationene åbnede, og der gik en vej langs klinten (den gamle Løkken-Hjørring vej). Problemet var her, hvor der var nedkørsler til stranden. Det var der ved Nr. Lyngby og fra gammel tid også ved Furreby, de blev brugt af fiskerne. |
|