Havtornelandet   Herregårdslandet Historie        

 

 

 

 

 

 

 

Besøg byerne              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Sophie Steensdatter Brahe

 
 

En skøn sensommerdag midt i august det herrens år 1588 blev født en lille pige på det nyligt opførte Næsbyholm slot på Midtsjælland. Familien var højadelig og ejede flere store godser på Sjælland og det dengang danske Skåne. Faderen var den fromme og godgørende Steen Ottesen Brahe, der var medlem af Rigsrådet, ridder af Elefantordnen og hans broder var den berømte astronom Tycho Brahe, der opførte Uranienborg på øen Hven i Øresund. Moderen var Birgitte Ottesdatter Rosenkrantz, der døde tre uger efter pigen Sophie Steensdatter Brahe´s fødsel.
Faderen havde levet lykkeligt med sin Birgitte, men da hun døde tre uger efter Sophies fødsel, flyttede han senere, men sørgede for de to børn fik en første klasses opdragelse og uddannelse, som han selv havde fået i flere lande og der skabt gode forbindelser i blandt andet Tyskland, der senere kom Sophie til gode.
Kun 17 år gammel blev Sophie gift 8. september 1605 med Jørgen Lunge (Dyre) fra Odden gods i Mygdal ved Hjørring. Jørgen var også af adelig slægt og født den 11. oktober 1577.
Han havde også fået en grundig uddannelse først hjemme, så i Viborg og derefter på det nyoprettede Sorø Akademi, hvorefter han i 6 år sammen med broderen var på ”dannelsesrejse” i Strasbourg, Tyskland, Padua iItalien, Genéve samt
Orleans og Paris i Frankrig, hvor han lærte Fransk og fik en militær uddannelse. Han kom hjem og flyttede til Odden, hvor deres første tre børn bliv født.

Da Jørgen Lunge (Dyre) døde, men Sophie Bahe var godt skolet og påtog sig opgaven at drive godserne videre.
Hendes afdøde mand havde købt flere naboejendomme til Birkelse, og Sophe fortsatte opkøb til godset efter Jørgens død. Det blev til flere gårde og en del huse og Aaby og Biersted Kirker.

Samtidig blev der sørget godt for børnenes uddannelse og opdragelse, hvilket kan ses af de gode giftemål og positioner de opnåede. Men ingen kan tage højde for, hvor længe børnene fik lov at leve. Kun ét af børnene, Ide overlevede Sophie Brahe, der døde 2. juli 1659 og blev begravet på families gravsted i Budolfi kirke i Aalborg.

 
 
             
  Presserum   Kan vi hjælpe?   Nyheder  
             
  Kontakt       Events  
             
  Følg os       Link  
             
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk