Poul Henningsen havde mange titler. Lampemager, multikunstner og kulturkritiker er nogle af dem. Og legebarn. For han legede med drager hele livet. Det lagde han hverken skjul på eller skammede sig over. Han studerede deres historie, konstruerede hundredvis selv og skrev en bog om dragerne.
”I dragernes verden er vi alle lige gamle” står der i fortalen (PHsk for forord) til bogen ”P.H.s dragebog for børn fra 8-128 år”, som han udgav i 1955 og som sidenhen er genoptrykt i adskillige oplag. Det er en bog, der emmer af oprigtig fascination for drager med gennemgang af blandt andet modellerne korsdragen og kassedragen tilsat gode råd og vejledninger.
Efterår er synonym med blæst og drager, og Poul Henningsens begejstring for dragelegen er drypvis beskrevet over 568 sider i professor Hans Hertels værk ”PH – en biografi.”
Poul Henningsen blev født 9. september 1894. Ifølge PH selv er det den selvsamme dato, hvor kineserne – der regnes som ophavsmænd til drageflyvning – fejrer deres dragedag. Eller gør de? Tilsyneladende er han i hvert fald den eneste, der har hørt om en regulær dragedag i Kina, for hverken kinesere eller drage-entusiaster kender den.
Korrekt eller ej. Glæden for drager kan man ikke tage fra PH. I en DR-radiofortælling fra 1959 fortæller han, at han lærte at bruge hænderne under opvæksten hos en snedkerfamilie i provinsen, og at det var fra værkstedet dér, at han lavede sine første drager. Siden blev han bidt af det. Så meget, at de koner, han havde undervejs i sit liv, til tider må have tænkt deres om hans sindstilstand, har han noteret i sin bog.
Poul Henningsen døde i 1967. Heldigvis tog han ikke alle drager med sig i graven. Hvert år, sidste lørdag i efterårsferien fra klokken 12, mødes legebørn i alle aldre stadig på Eremitagesletten, Dyrehaven nord for København, for at flashe deres drager.
Poul Henningsen
holdt ofte sine ferier på Terbevej 30 i Løkken, som Inger og Kaj Kragelund havde som sommerbolig. Her legede han legede PH, der var gift med med Inger Kragelunds søster, med sine Drager sammen med familien. Det var forøvrigt Inger og Kaj Kragelund som fik ideen til Faaup Sommerland, en af Danmarks største forlystelser. |