Børglum

 
     
 

Børglum er en landsby med godt tohundrede indbyggere som ligger 8 kilometer øst for for Løkken. Her finder både butik med kunsthåndværk og gaveartikler. Byens to Bed & breakfast ”Cafehaven”og "Mejeriet", tilbyder områdets smukkeste hotelværelser.

 
     
 

Det skal du se i Børglum

 
 
 

Børglum Kloster

Godt 2 kilometer vest for Børglum by, ligger det enestående Børglum Kloster, der med sin imponerende beliggenhed på bakken vest for byen, er en af Danmarks mest kendte middelalderbygninger. 

Hovedbygningen er et firefløjet anlæg i to etager. Den nordlige fløj er kirke og stammer fra klostertiden, mens de øvrige tre fløje er opført mellem 1450 og 1500. Disse fløje gennemgik en stor ombygning i midten af 1700-tallet, da arkitekten Laurids de Thurah ejede stedet.
Thurah ombyggede middelalderklosteret til de barokbygninger, der endnu står i dag.
Indvendig er store dele af Laurids de Thurahs ombygning også bevaret, og især kongesalen vidner om de Thurahs præg på stedet. Salen rummer mandsstore portrætter af de oldenborgske konger fra den første oldenborgske konge Christian I (1448-1481) til den danske konge i Laurids de Thurahs samtid, Frederik V (1746-1766).

     
 

Præmonstratenserordenen

Børglum Kloster var oprindeligt beboet af en munkeorden, der i 1120'ernes Tyskland blev grundlagt af en omvendt adelsmand.
Nordjyske Børglum Kloster tilhørte en munkeorden, der tiltrak den middelalderlige adels sønner og døtre.

Munkeordenen havde det knap så mundrette navn Præmonstratenserordenen, og her boede munke og nonner dør om dør og søgte at leve, som oldkirkens medlemmer havde gjort det. I Danmark var Børglum Kloster ordenens hovedsæde og centrum.
Ordenen blev skabt af den tyske ridder Sankt Norberet. Han blev født ca. år 1080 i en adelsfamilie i byen Xanten i Nordrhein-Westfalen. Som en af de yngre sønner i familien kunne han ikke arve farens besiddelser, og som så mange andre riddersønner uden arv gik han i kirkens tjeneste. Selvom han kun beklædte en underordnet stilling i kirken, færdedes han ved det lokale fyrstehof, hvor han nød et ubekymret og priviligeret liv.


     
 

Kloster Møllen

Bodilshøj Mølle eller Børglum Kloster Mølle er en hollandsk vindmølle beliggende lige nord for Børglum Kloster. Den ligger på den 53,78 meter høje Bodilshøj, der er oldtidshøj. Den er med muret undermølle og en ottekantet spånbeklædt overmølle af træ, og med løgformet hat, den har et vingefang på 11 m. Den oprindelige mølle på stedet blev opført i 1860, men brændte, og den nuværende er fra 1887, og er restaureret i 1963. En vinge brækkede, og de andre blev beskadiget i en storm i vinteren 2000-2001, men i 2003 havde man samlet penge ind til en reparation. Ved Bodilshøj er der også en helligkilde, Sankt Bodils Kilde.

Fra havet og op i højderne og ned igen gennem frodige enge, går Hærvejen henover Danmarks højeste vandreklit Rubjerg Knude og her drejer man ind i landet og bevæger sig op til Børglum Kloster, Vendsyssels centrale historiske centrum gennem hele middelalderen, hvor den historiske hærvej oprindeligt gik til. Videre sydpå kommer du ned gennem et dalstrøg til Vrensted, en tidligere Hærvejsby.




     
 

Kilde

Kilden findes på nordsiden af Bodilshøj ved Børglum Kloster, hvorpå klosterets mølle står.
Der er en del mystik omkring, hvem denne Bodil var. I den katolske kirke er der ingen kvindelig helgen af dette navn og det menes, at der kan være tale om en forvanskning af den engelske helgen Sankt Budolf. 
Det er dog meget tænkeligt, at der er tale om Erik Ejegods dronning Bodil, der i en periode i middelalderen har været dyrket som lokalhelgen ved Børglum. Sammen med sin mand drog dronning Bodil 1103 på korstog til Det Hellige Land. Kong Erik døde imidlertid på Cypern, men Bodil fortsatte sammen med hæren til Jerusalem, hvor hun døde på Oliebjerget i 1104. Hun fik en usædvanlig flot begravelse i den kirke, hvor selveste Jomfru Maria er begravet. Hun fik dermed en så glorværdig død, at det sagtens kan have givet anledning til, at hendes slægtninge, blandt andre biskopperne på Børglum, har fejret hende som lokalhelgen.




 

 

     
 

Kloster kirkegård

Kloster Kirkegården emmer af både de store og de små historier, som de døde repræsenterer under de mange gamle, bevaringsværdige gravsten som er sat over markante personer fra de sidste århundredes danmarkshistorie – som Christian Michel Rottbøl, ejer af Børglum Kloster i perioden 1835-1894 samt hustruen Gunnild Marie Rottbøl, født Hoversdatter og datteren Othilie Rottbøl, som de mest kendte, som gør det til et spændende sted at besøge – og som ligger smukt på en bakketop med vidt udsyn over Vendsyssel, mod syd og vest.

     
 

Familiegravstedet


På den gamle kirkegård ved Børglum Kloster ligger den familien, som H.C. Andersen besøgte på det gamle og sagnomspundne klostret i 1859 begravet
     
 

Christiansdal


Tæt på byen ligger den smukke og arkitekttoniske Herregård Christiansdal der i to generationer har været i familien Ladefogeds eje.
I dag ejes den af Henrik Ladefoged, som er meget engageret i landbrugsprojekter i blandt andet Afrika.
Herregården, der er fra 1867, blev opført af Børglum Klosters ejere, Rottbøll-familien som gennem mange år boede på Christiansdal, og modstandsmanden Christian Michael Rottbøll er født på Christiansdal.
     

 

Flugten fra kongsgården

Ikke langt fra Herregården står der en særpræget mindeste, en såkaldt stele, for det var her at de staute vendelboer rejste sig mod Knud den Hellige, da kongen opkrævede flere skatter end de havde tænkt sig
at betale. Derfor måtte kongen flygte fra sin kongsgård – Børglum Kloster – en flugt der gik til Odense på Fyn, hvor skæbnen indhentede ham.

Kørselsretning

Fra Børglum køres der ad Tidselbakvej. Forenden af vejen drejes der til venstre af Christiansdalsvej, hvor der kan parkeres ved den smukke Herregård Christiansdal. Herfra vil man i nordlig retning kunne se Mindesmærket/Stelen for Knud den Hellige.

     
 

Knud den Hellige

Knud den Hellige, Knud 4., Knud Svendsen (cirka 1043-1086)  var en dansk konge der blev
valgt efter sin bror i 1080 hvorefter han blev gift med Adele af Flandern, og blev dræbt i Sankt Albani Kirke i Odense efter èt bondeoprør i Vendsyssel.

Knud ønskede at genetablere Knud 1. den Stores imperium, men det faldt ikke i stormændenes smag i det nordjyske. Han ønskede et enevældigt kongedømme og tiende til kongen.
På sin færd gennem Danmark havde han haft held til at undertrykke flere landsting. Men det ville vendelboerne ikke høre tale om. Kongen blev afsat af landstinget og jaget til Aggersborg ved Limfjorden.  

     

 

Sprogforskeren

Arne Anders Espegaard (1910-2006) sprogforksker, cand.mag og forfatter. Han var født på gården ”Sønderlund” i Børglum 28.11.1910 og døde den 30.07.2006 i Nørresundby, 95 år
Han blev 1929 student fra Hjørring og cand.mag. i dansk og tysk og fik en handelsfaglærereksamen i 1942. Blev magister i 1968.
I 1935 bliver han gift med Carola Czermak Nielsen, ægteskabet blev opløst og blev i 1972 gift med Claudia Helene Nørgaard.

Billedet er fra føde- og barndomshjemmet på Vråvej 455 i Børglum.

     

 

Kunsthuset

Huset her på Munkebrovej, har i flere omgange været beboet af kunstnere.
Der har blandt andet været beboet af en stenhugger og den fynske grafiske tegner og maler Jørgen Kallan, som har boet flere steder på egnen omkring Løkken.

Han har sat sig et stort aftryk i Vendsyssel, hvor han er kendt for sin naturtegninger og skibe, som dels har anløbet Frederikshavn og Hirtshals.

     

 

Leif Ewens hus

Leif Ewens - maler (1914-2001)
Munkebrovej 196, Børglum

Leif Ewens blev som flere andre Tisvildemalere uddannet af Aksel Jørgensen på Kunstakademiet i København og viste jævnligt sine arbejder på Kunstnernes Efterårsudstilling, hvor han debuterede i 1935.

Leif Ewens arbejder i en bred, forenklet naturalistisk udtryksform med en fyldig karakteristik af det sete. Det er især landskaber, der har interesseret ham, på Christiansø og omkring Børglum i Vendsyssel, hvor han har boet, men også fra Tisvildeegnen, hvor han bosatte sig.

Han og hustruen Kirsten var bosiddende i Bomhuset i Børglum ved Børglum Kloster.

     


 
 
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk