Blokhus

 
     
 

I begyndelsen var det kun formuende folk eller kunstnere i form af malere og forfattere, som vovede sig helt ud til denne afkrog af Danmark. Man kom primært for at indånde den frisk luft i videnskabens navn. Man mente at, at luften havde gavnlig virkning på helbredet.

Den første rigtige badegæst siges at være forfatteren Meir Goldschmidt, som offentlig bekendtgjorde, at man kunne bade i Vesterhavets bølger. Han sprang i bølgerne den 16. juli 1865, og har dermed æren for, at Blokhus regnes som det ældste sted badested langs Vestkysten.

Men også eventyrdigteren H.C. Andersens rejsebeskrivelser fra det Vendsysselske fik stor betydning for området og ”Blokhus* videre udvikling som badeby.

I 1930erne kunne man møde forfatteren Thomas Olesen Løkken, ulasteligt klædt i mørk habit og bowlerhat. Han fortalte gerne om Blokhus og udpegede seværdigheder for gæsterne. Man kan næsten sige, at han var en levende reklame for byen - og måske var han, uden selv at vide det, byens første turistguide. Få formåede som ham at sætte Blokhus på landkortet både som privatperson og som respekteret forfatter.

 
     
 

Det skal du se i Blokhus

 
 
 

Blokhus Redningsstation

Blandt søfarende har Jammerbugten altid været berygtet som et farefuldt farvand. Der kunne nemlig opstå voldsomme bølger, når vinden var i en bestemt retning, og med bugtens ringe havdybde og sandrevlerne langs stranden blev der skabt en strøm, som førte til mange strandinger.

Den første officielle statistik for strandinger langs den jyske vestkyst viser, at der over en årrække i midten af 1800-tallet blev registreret 4.166 strandinger. Derfor bevilgede kongen i 1847 5.000 rigsdaler til etablering af Det Nørrejyske Redningsvæsen, hvor der langs den jyske vestkyst blev opført otte redningsstationer, heriblandt en i Blokhus i 1852.

I alt er 118 skibbrudne blevet reddet af redningsmændene fra Blokhus.
Redningsstationen blev fjernet af den tyske besættelsesmagt i 1944, da den lå i skudlinjen for en af deres kanoner. Det vakte dengang harme hos lokalbefolkningen. 
     
 

Blokhus Sømærke

Blokhus sømærke er en kopi af den "baake", der tidligere stod på en høj klit nær vejen "Bag Sømærket", lidt nord for centrum i Blokhus by, og som blev revet ned af den tyske værnemangt under besættelsen af Danmark 1940-1945. En baake er et sømærke, der står i kiltterne og viser de søfarende, hvilken by de sejler ud for.

     
 
 
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk